‘ELK MOMENT IS EEN KEUZE.’
Edith Eger

MAY YOUR CHOICES REFLECT YOUR HOPES, NOT YOUR FEARS.’
Nelson Mandela

Dr. Edith Eger is een grote inspiratiebron voor mij persoonlijk. Zij is al vele jaren een vooraanstaand psycholoog en een van de weinige Auschwitz-overlevenden die nog in leven is.

Zij schreef in haar New York Times-bestseller ‘De Keuze’:

‘Elk moment is een keuze. Hoe frustrerend, vervelend, uitputtend, pijnlijk of beklemmend onze ervaring ook is, we kunnen er altijd voor kiezen hoe we reageren.

Je kunt jezelf uit je negatieve gedachten bevrijden. Je eigen gedachten kunnen je grootste gevangenis zijn, terwijl de sleutel in je zak zit, namelijk:

  • de bereidheid om de totale verantwoordelijkheid voor je leven te nemen;
  • de bereidheid om risico’s te nemen;
  • de bereidheid om jezelf los te maken van oordelen en je onschuld op te eisen, terwijl je jezelf leert accepteren en leert houden van wie je echt bent: menselijk, niet perfect en één geheel.’

Ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen met een diepgaande impact heb je niet voor het kiezen. De manier hoe je daarmee omgaat heb je wel. Soms heb je daar wat hulp bij nodig. Ik neem de tijd die nodig is om je te ondersteunen, zodat je je weer bewust wordt van de keuzemogelijkheden en de keuzevrijheid die je wél hebt.

En wanneer je je keuzemogelijkheden helder ziet, dan wens ik je toe wat Nelson Mandela eens zei:

May your choices reflect your hopes, not your fears.’

Ik ben er voor je om je daarbij te ondersteunen.

Foto credits: © Dr. Edith Eger.
Op Dr. Eger’s website en natuurlijk via haar Facebookpagina, Spotify en YouTube vind je diverse inspirerende interviews met haar.